news-iconComunicate de presă

Abtenau-gazda Campionatelor Europene pentru persoane cu dizabilităti și deficiențe de vedere 12 – 15.02.2014

România este reprezentată de schioarea Laura Văleanu – îi urăm mult succes!


Perioada de glorie pentru Abtenau ca stațiune de iarnă a fost în anii ’70, când David Zwilling a devenit campion mondial. A trecut multă vreme de atunci, dar vremurile totuși nu s-au schimbat! Tradiția campionilor mondiali ce provin de pe aceste meleaguri este vie – acest lucru este atestat de schioarea Alexandra Meissnitzer – campioană mondială și olimpică, cât și de schiorul Matthias Lanzinger, campion al Austriei, ambii originari din Abtenau.

A înțelege însă nevoile excepționale ale unui schior cu handicap locomotor și nu numai, este însă o provocare! Dealungul anilor, nume sonore ale scenei sportive, devenite persoane cu dizabilități, au înmulțit rândurile concurenților! Această comunitate a schiorilor cu dizabilități, a devenit din ce în ce mai puternică. Campioni mondiali și olimpici, victimele sorții, deveniți în urma accidentărilor persoane cu dizabilități, nu au putut sta deoparte și au continuat să practice sportul de performanță în cadrul asociațiilor sportive pentru persoane cu handicap, câștigând în continuare numeroase medalii. Devotamentul și puterea lor de a merge mai departe este pentru fiecare un exemplu viu. Tânărul erou local, Matthias Lanzinger, care în urma unui grav accident a suferit o amputație, concurează din 2011 la întrecerile pentru persoane cu dizabilități și speră la o medalie la Jocurile Paralimpice din Sotchi.


Nu este de mirare așadar că Abtenau, o regiune ce a dat schiului de performanță atâtea nume sonore, are o asociație sportivă profesionistă și ne invită la un eveniment sportiv de anvergură. Experiența și pasiunea acestor sportivi minunați, deasemenea infrastructura special create este pentru oricine o garanție de netăgăduit.
Aproximativ 120 de sportivi vor participa la eveniment, printre care și Matthias Lanzinger, Reinhard Sampl respectiv Danja Haslacher. România va fi reprezentată de schioarea Laura Văleanu din Sibiu, căreia în urma unui accident de motocicletă din 2006, i s-a amputat piciorul drept de la nivelul gambei. Înainte de tragica întâmplare fusese selecționată în lotul național de junioare. Ea ales să meargă mai departe, așadar se poate mândri cu faptul că a fost prima schioare din România calificată la Jocurile Paralimpice, ce au avut loc în 2010 în Vancouver.


Este o mare onoare pentru orașul Abtenau să găzduiască un asemenea eveniment. Vom garanta tuturor sportivilor că vor ajunge în lumina reflectoarelor, ceea ce le va da o și mai mare încredere în forțele proprii!“, declară organizatorii.
Campionatele Europene pentru persoane cu dizabilități și deficiențe de vedere va avea loc în perioada 12 –15 februarie 2014. Organizator este Uniunea Sportiva din Abtenau. Evenimentul se desfașoară sub patronatul sportivilor de succes cu handicap fizic originari din regiunea de schi Abtenau.