packages-iconPrezentare regiune

Arlberg

Arlberg

Regiunea Arlberg este situată în vestul Austriei, la graniţa dintre landurile Tirol şi Vorarlberg şi la 100 de km de Innsbruck. Cu cele 5 localităţi cosmopolite şi dinamice, regiunea Arlberg este considerată cea mai bună zonă de ski din lume.

Steaua norocoasă a Austriei

Dacă americanii se pot lăuda cu Aspen, francezii cu Chamonix iar elveţienii cu St. Moritz, austriecii au toate motivele sa fie mândrii de Arlberg. Comparaţii s-au făcut şi se vor face în continuare dar ce este cert este faptul că majoritatea specialiștilor consideră această regiune austriacă ca fiind cea mai bună zonă de ski din lume.

Despre regiune

Situată în vestul Austriei, regiunea Arlberg este amplasată la graniţa dintre landurile Tirol şi Vorarlberg, la aproximativ 100 km de Innsbruck şi 250 de München.

Despre zăpadă şi ski

Regiunea este cunoscută sub denumirea de “leagăn al skiului alpin” sau “Nestemata Alpilor”. Vorbim despre locaţia în care se deschide primul club de ski in 1901 (54 de medalii la Campionate Mondiale şi Olimpiade), unde are loc primul concurs de ski in 1906, şi în 1926 Hannes Schneider inaugurează una dintre primele şcoli de ski din lume. Aici găseşti zăpada aproape 6 luni pe an şi, foarte important, nu orice fel de zăpada ci cea mai bună!

Unii spun că regiunea se adresează mai mult skiorilor avansaţi dar eu nu cred asta. Cu atât mai mult cu cât datele oficiale spun că 36% din totalul pârtiilor sunt albastre (dedicate în special începătorilor), 42% roşii (pentru cei de nivel mediu) şi 22% negre (pentru avansaţi). Aici există şi multe variante de free ride adresate în special celor experimentaţi sau foarte experimentaţi. Majoritatea acestor off-piste sunt accesibile doar în prezența unui ghid. Deşi în vârf de sezon pârtiile se aglomerează, nu veţi avea de aşteptat deoarece instalaţiile sunt multe şi moderne. Spre exemplu, instalaţia Funitel din St. Anton a venit cu un sistem inovativ (roata Ferris) care permite îmbarcarea de la nivelul solului, reducând substanţial timpul de aşteptare.

Este adevărat ca aici nu găsiți cele mai înalte piscuri, altitudinea maximă fiind de “doar” 2811 metri dar găsiți mereu zăpadă proaspătă, telecabine cu bănci încălzite, piste panoramice, pârtii de slalom uriaş, pârtie de slalom paralel, 2 funpark-uri moderne iar pentru iubitorii free ride-ului, peste 180 de km de pârtii neamenajate. Din sezonul 2000/2001, până în sezonul 2005/2006 regiunea Arlberg a câștigat în fiecare an titlul de “Top SKIRESORT” iar în 2009 regiunea a câștigat titlul de cea mai bună stațiune de freeride din lume.

Despre stațiuni

St. Anton este “capitala” regiunii, o staţiune cosmopolită care mixează perfect şic-ul tradiţional tirolez cu modernul contemporan.

Lech, situat la 1450 metri altitudine şi-a căpătat renumele de “World Gourmet Village” acordat de către Ghidul Falstaff Gourmet. Doar dacă ajungi aici simţi cu adevărat valoarea şi de ce nu adevărul din spatele sloganului: “mai mult spaţiu. mai mult timp”.

St. Cristoph este așezat în locul în care păstorii au construit un mic adăpost pentru călătorii care voiau să traverseze pasul acum 600 de ani. La 1800 m faţă de nivelul mării, satul a devenit un renumit centru de antrenament și relaxare pentru skiori de top din întreaga lume.

Stuben, “se laudă” cu doar 110 locuitori, 700 de paturi pentru turiști, 8 restaurante şi 3 şcoli de ski. Este cea mai mică stațiune dar rata de întoarcere a turiştilor este cea mai mare.

Zürs este socotită “perla coroanei”. Nu datorită faptului că aici vin regulat capete încoronate ci pentru că este probabil stațiunea care oferă luxul suprem. Şi când spun asta mă refer atât la restaurante, cazare şi servicii.

Despre stele norocoase

Și ca să nu se întrebe nimeni de ce acest articol se referă la o stea norocoasă, vă voi descrie în câteva cuvinte semnificația logo-ului regiunii Arlberg: o stea în cinci colţuri – cu trimitere la cele 5 staţiuni care o compun, la serviciile de 5 stele pe care le oferă, la zăpada şi pârtiile de 5 stele… Totul la superlativ, totul la maxim!

Autor: Marius Pop
http://popmarius.com/

image

Hotel Gasthof Post Lech

Hotelul istoric Gasthof Post 5*, din celebra statiune Lech, este membru al selectului cerc de hoteluri Relais & Chateaux de peste 30 de ani.

image

Pensiunea Bergmähder

Amplasată chiar pe pârtie, accesul se face cu instalația de cablu. Ideală pentru familii cu copii